Case

Maastricht UMC+

7500 medewerkers en 5000 studenten maken van het Maastricht UMC+ een toonaangevende organisatie. Maar effectief en duidelijk communiceren in zo'n grote organisatie; dat is een uitdaging. Betawerk ontwikkelde een prijswinnend online servicemodel voor de gezamenlijke, online communicatie van het MUMC+.

DIA Dutch Interactive Awards

Maastricht UMC+ is een samenwerking tussen het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht en tientallen afdelingen, poliklinieken, onderzoeksgroepen en expertisecentra. De online corporate communicatie was hierdoor voorheen diffuus: naast de uitgebreide hoofdwebsite, waren er tientallen nevenwebsites, die er bijna allemaal anders uitzagen en een andere boodschap bevatten. 

Maastricht UMC+ website op iPad

Duidelijk en toekomstbestendig

De vraag luidde daarom: Hoe kunnen we de online communicatie van MUMC+ gezamenlijk oppakken, zonder dat de afdelingen hun zelfstandigheid verliezen? Hiervoor moest een toekomstbestendige webstrategie uitgezet worden, vanuit één duidelijke filosofie.

"Bij deze case is sprake van een traditionele en complexe organisatie, die nu moderne middelen inzet. Vanuit e-health moet dit. Knap gedaan."

Juryrapport Dutch Interactive Awards over case Maastricht UMC+

Servicemodel als meerwaarde

Betawerk ontwikkelde samen met de stafdienst Communicatie van het MUMC+ een online servicemodel. Hart van dit model is de gebruiksvriendelijke en mooi vormgegeven hoofdwebsite, met alle basale informatie. De echte meerwaarde zit echter in de implementatie van de nevensites, die met behulp van de open source software Drupal ontwikkeld zijn.

Inmiddels werken tientallen redacteuren aan meer dan 90 websites van afdelingen binnen het MUMC+. De winst is dat zij nu vanuit dezelfde filosofie én infrastructuur werken. Deze krachtige architectuur bestaat uit een gedeelde set van functionaliteiten. Redacteuren van de stafdienst Communicatie én de afzonderlijke afdelingen, kunnen zo gemakkelijk en zelfstandig met hun eigen patiënten en bezoekers communiceren, volledig binnen de stijl van de organisatie.

Alle afdelingen van Maastricht UMC+ kunnen eenvoudig instappen en meeprofiteren van deze manier van werken. Ze kunnen makkelijk in dezelfde online omgeving informatie delen, gebruik maken van de gezamenlijke bibliotheek en de zoekfunctie voor het hele systeem. Op basis van slechts één gesprek, kan Betawerk binnen een paar dagen een goede nevensite inrichten. Vervolgens kan een afdeling zélf deze site van content voorzien. Als onderdeel van het servicemodel, ondersteunt Betawerk de redacteuren bij het beheren van hun nevensite. Bijvoorbeeld door copywriters of fotografen in te schakelen.

Dutch Interactive Award 2016

Voor deze case voor het Maastricht UMC+ heeft Betawerk in 2016 de felbegeerde Dutch Interactive Award gewonnen. In de categorie Corporate behaalde Betawerk een Zilveren Award. De Dutch Interactive Awards (DIA's) zijn de prijzen voor het beste interactieve werk en vormen een waardering voor innovatieve concepten in de online community. Elke nominatie wordt beoordeeld op concept, design en user experience, bouw, resultaat, interactiviteit en optimalisatie. De 60 juryleden belonen niet alleen design en creativiteit, maar kijken ook naar de ontwikkeling en de resultaten. Hierdoor zijn de DIA's een showcase van de beste Nederlandse online projecten.

Maastricht UMC+ - Één oplossing voor alle online communicatie
Maastricht UMC+ - Één oplossing voor alle online communicatie
Maastricht UMC+